post.title

O luna in care sa nu cumperi nimic nou. Cum sa inveti sa faci troc

Noemi 12 Dec 2019 22:00 Vanzari

Comercializarea bunurilor și serviciilor fără bani este cunoscută sub numele de troc și a fost norma în civilizațiile antice. În vremea respectivă, cum banii nu existau, moneda era trocul. Schimbarea de bunuri pentru altele, era modul în care oamenii au dobândit ceea de ce aveau nevoie. Scoici pentru zahăr, morcovi pentru ouă, o nouă ușă de la intrare pentru o nouă șa de cal.

Februarie este „Luna în care nu cumpăr nimic nou” și pentru cei care intra în joc, voluntarii se angajează să facă zero achiziții neesențiale pentru întreaga lună. Ideea din spatele inițiativei este de a schimba percepția asupra consumerismului și de a pune în valoare ceea ce aveți deja și nu în ultimul rând de a găsi modalități alternative de a achiziționa ceea ce este necesar (în afara unui mall sau a unui coș de cumpărături online).

Bineînțeles că produsele alimentare și elementele esențiale pentru casă nu sunt incluse în restricția din această lună și nici o pereche nouă de încălțăminte, în cazul în care cei pe care îi purtați se întâmplă să se destrame. Însă, în calitate de participant (oficial sau doar un spectator curios), ideea este să fiți mai atenți la fiecare achiziție pe care o faceți de-a lungul lunii, să vă puneți întrebarea de fiecare dată când faceți o achiziție - chiar aveți nevoie sau doar va doriți acel lucru?

Cei mai mulți dintre noi suntem vinovați că am cumpărat un lucru pe care n-il dorim atunci când îl dorim și îl eliminăm când ne plictisește sau nu mai are valoare pentru noi. Schimbăm bucăți de hârtie cu sume imprimate pe ele sau o mână de metal cu numere pe ele pentru aceste articole. Mărcile tipărite din hârtie și metal nu au nicio valoare specială. Valoarea banilor constă în valoarea sa de cumpărare și nu în valoarea sa fizică. Cu toate acestea, atunci când schimbăm, fiecare articol sau serviciu din tranzacție este considerat de valoare și, de obicei, egal cu cel schimbat. Schimbăm ceva de-al nostru, fie l-am făcut, l-am crescut sau vom oferi un serviciu - am investit o bucățică din noi înșine în tot ceea ce oferim. Atunci când primim orice bun sau serviciu oferit în schimb, avem mai multe șanse să îl valorificăm, deoarece am oferit ceva de valoare pentru a-l obține.

Atunci când prețuim lucrurile, avem o mai mare grijă de ele, le apreciem mai mult. Hai să luăm de exemplu 200 g de fasole verde. Puteți merge la supermarket și le puteți cumpăra pentru câțiva lei. Câțiva lei nu pot cumpăra mult, este o investiție mică și, în consecință, punga dumneavoastră de fasole nu este atât de valoroasă pentru dumneavoastră și poate că va ajunge să rămână nefolosită într-o pungă în partea de jos a frigiderului. În mod alternativ, să spunem că ați schimbat o grămadă de margarete de acasă pentru o mână de fasole care au fost crescute de vecinul dvs. Ați privit acele margarete crescând, le-ați udat și ați fost mândru/ă când au înflorit. Când le schimbați cu niște fasole, valoarea pe care ați atribuit-o margaretelor dvs. este transferată la fasole. Când vă gătiți fasolea, există recunoașterea locului din care a provenit, există aprecierea frăgezimii, a texturii, a aromei. Vă bucurați de fasolea voastra nespus mai mult decât de fasolea din supermarket, pentru care ați plătit câțiva lei. La fel, vecinul dumneavoastră va plasa cu dragoste acele margarete pe care le-ați crescut, într-o vază și le va pune în valoare, deoarece le-a schimbat pentru fasolea pe care a ținut-o multe luni în grădina sa.

Bunele prietenii vor implica adesea inconștient schimbul. Un favor pentru o favoare, s-ar putea să nu fie decât o schimbare informală a unui bun sau a unui serviciu. De exemplu, știi că atunci când prietenul tău cel mai bun te-a ajutat să îți împachetezi lucrurile din casă, ți-ai făcut ție o promisiune să te asiguri că îl vei ajuta și tu la următoarea mutare. Sau poate o lăsați întotdeauna pe prietena dumneavoastră să treacă prin grămada de haine destinate donării, înainte de a le da mai departe, și ea vă aduce mereu lămâi proaspete din copacul lor atunci când vă vizitează. Prietenii buni vor fi în mod firesc acolo unul pentru celălalt și asta include împărtășirea abilităților unii cu alții sau oferirea a ceea ce au în surplus.

Iată câteva modalități simple de a obține recompensele trocului:

Alăturați-vă unui grup de meserii sau hobby și, la fiecare 6 luni, grupul poate face un schimb de lucruri pe care le-ați făcut fiecare.

Invită la tine într-o după-amiază un mic grup de prieteni. Fiecare dintre ei aduce pur și simplu obiecte de uz casnic sau haine pe care nu le mai doresc.

Invită-i pe toți să-și comercializeze obiectele în schimbul lucrurilor de care ar putea avea nevoie sau pe care și le doresc!

În perioada Crăciunului, încercați să schimbați articole handmade sau produse casnice sau oferiți un voucher pentru un serviciu sau o abilitate pe care îl/o aveți în loc să cumpărați cadouri.

Găsirea modalităților de a include trocul în viața dumneavoastră poate fi un mod minunat de a sărbători prietenii și de a împărtăși ceea ce iubiți, cu ceilalți. Spiritul trocului ne poate aminti, de asemenea, să fim consumatori de zi cu zi mai conștienți (nu doar într-o singură lună din an), încurajându-ne să investim în produse sau servicii locale de bună calitate, realizate manual. Procedând astfel, evităm gunoiul produs în masă și ne conectăm cu  oamenii care mențin viața economiei noastre locale. În plus, să înveți arta trocului poate însemna că obții lucrurile necesare sau pe care ți le dorești, fără să cheltui un ban!

,,etroc,, este o platforma distractiva,simplu de utilizat care va permite sa economisiti bani prin tranzactio-
narea produselor sau serviciilor pe care le detineti in schimbul altor produse si servicii pe care le doriti.

Copyright © Toate drepturile rezervate | e-troc.ro

Loading...